Het klantwoord op klantgericht werken

Klantgericht werken is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Het goed aan laten sluiten van jullie aanbod op de drijfveren, de wensen en behoeften van de klant vereist begrip. Het kennen van je klant, en het inrichten van jullie organisatie op die klant. Want als je geen klanten hebt, heb je geen toekomst.

Wie in een markt actief is waarin meerdere aanbieders dezelfde producten of diensten aanbieden moet goed weten hoe hij het onderscheid kan maken. De band met de klant is van doorslaggevend belang voor succes. Maar hoe zorg je voor de beste aansluiting?

Het antwoord: het klantwoord

De klant heeft altijd de sleutel van jouw succes in handen. Want wie geen klanten heeft, heeft geen toekomst. Hoe beter je de klant kent, hoe beter je ervoor kunt zorgen dat jullie aanbod en jullie werkwijze aansluiten op haar of zijn wensen.
Inzicht in je klanten helpt je om te verbeteren, om bij te sturen en om aan te passen. En aanpassen moet, want de wensen van klanten veranderen voortdurend.

Klantwoord Antwoord op Klantgericht werken

De vraag achter de vraag

Wat wil onze klant bereiken en hoe kunnen wij daarbij helpen?

Het antwoord op die vraag vereist dat je je echt verdiept in de doelen die de klant wilt bereiken. Bij het bepalen van je waarde-propositie verdiep je je in de ‘jobs’ die de klant heeft. En daarbij is het belangrijk om verder te kijken. Door te vragen. Te verdiepen en te verbreden, waarbij je de klant centraal stelt.

wat wil onze klant klantgericht groningen date hoiting
Verbeter je customer experience

Empathie

Je moet dus heel goed kunnen luisteren, echt op zoek gaan naar het waarom van de klantvraag. Blijven onderzoeken of je bestaande klanten goed hebt kunnen helpen. En in gesprek blijven om je dienstverlening in de toekomst te kunnen verbeteren. Zo verbeter je je Customer Experience (CX) en blijf je top-of-mind. Je bent pas echt klantgericht als je de verwachtingen van je klanten structureel weet te overtreffen. Weten jullie al hoe je dat kunt doen?

Werkplezier

Tevreden klanten komen terug en besteden meer, want het is goed zaken doen met jullie. Ze promoten jullie organisatie. Er speelt ook nog iets anders mee. Want werken met en voor tevreden klanten is leuk. Het geeft voldoening. Het draagt bij aan jullie werkplezier. En dat is heel veel waard!

Een bedrijf wat 5% meer klanten weet te behouden kan zijn winstgevendheid (afhankelijk van de branche) met 25 to 95% verhogen, schreef Frederich Reichheld in “The Loyality Effect”. Klantretentie kan door klantvriendelijkheid (de manier waarop we onze klantgerichtheid laten zien) worden vergroot. Bron: effect klantvriendelijkheid op retentie . Ken en anticipeer op je klant.

Date heeft onze coöperatie enorm geholpen door een marketingstrategie voor ons te ontwikkelen. Door zijn open en eerlijke houding werd een prettige sfeer gecreëerd tijdens de sessies, waardoor iedereen meedeed en elke visie telde! Het resultaat is een breed gedragen marketingstrategie die niet alleen marketingtechnisch inzetbaar is, maar focus heeft aangebracht aan de gehele organisatie!

Stephanie van der Hoeven Projectleider landbouw, natuur en voedsel Gebiedscoöperatie Westerkwartier

Service Design Thinking

Hoe ontwikkel je betere services dan je concurrent? Je begint bij empathie voor de klant. Verbeteren doe je samen met je klanten. Visualiseer daarom samen de samenhangende stappen in de klantreis. Praat over de pieken en de dalen. Verbeter je organisatie. Stap voor stap. Betrek alle betrokkenen actief en weet dat het een proces is wat nooit af is, want de wensen van je klanten blijven zich ontwikkelen.

Begin bij de klant

Date Hoiting advies & regie begint bij het begin. We gaan op zoek naar het klantwoord. We zoeken naar de wensen en behoeften en bekijken hoe jullie aanbod daarop aansluit. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een klantenreis, die ik in samenwerking met Groningen Connect voor jullie organisatie uit kan voeren. Tijdens zo’n klantenreis voeren we goede gesprekken en maken we een video-samenvatting als aftrap voor het zetten van actieve stappen naar het verbeteren van jullie klantgerichtheid. Jullie worden Customer Experience Experts. En gegarandeerd komt er dan wat in beweging.

Verbeteren klantgerichtheid Groningen