Kaizen en Kata

of Kaizen en Kaathaa in het Gronings…

Je leest het goed. Kaizen. Keuzes maken. De wil om te verbeteren is een keuze. De richting waarin je je organisatie wilt ontwikkelen is een keuze. “Doe most kaizen” in onversneden Gronings.

Heb je wel eens van de Verbeter Kata gehoord? Het is een routine om uitdagende doelen te realiseren. Stap voor stap problemen wegnemen en leren van de obstakels die je onderweg tegenkomt. Met Kata kun je werken aan een lean-cultuur waarin je dagelijks verbeteringen realiseert. Een Kata is een Japanse routine, een manier van denken en doen om uitdagingen te realiseren. Het Toyota Production System (TPS) is wereldberoemd en het managementboek Toyota Kata van Mike Rother is een absolute must-read.

In Noord-Nederland is Kata nog relatief onbekend. Bovendien wordt het vaak uitgesproken als ‘Kaathaa’ Dat is prima. Waar het om gaat is dat we weten waar we op koersen. Noem het True North. Het ware Noorden. En dan doelen we niet op onze locatie in Noord-Nederland, maar op een ambitieus doel wat richting en energie aan de organisatie geeft. Zo’n doel kiezen zorgt voor betrokkenheid.

We bepalen dus waar we heen willen, we kiezen onze richting. Kiezen. In het noorden van Nederland zeggen we
‘kaizen’.  Laat dat nou ook Japans zijn…

Binnen de Verbeter Kata willen we, nadat we helder hebben waar we heen willen, de huidige toestand begrijpen. We leggen een volgende doel-toestand vast door te kiezen wat we moeten verbeteren. Met het uitvoeren van experimenten leren we en komen we uiteindelijk bij het gewenste doel uit.

Kaizen Management

Het uitvoeren van Verbeter Kata’s is een onderdeel van Kaizen management, waarbij je samen werkt aan het constant verbeteren van het bedrijfsproces. Kaizen is Japans voor ‘veranderen naar beter’. Stap voor Stap, met kleine stapjes, goede veranderingen doorvoeren. Want als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt. Met een Kaizen managementaanpak zorg je dat de verbetering blijvend is en dat er een echte verbetercultuur ontstaat waar je klanten en je medewerkers van profiteren.

Date Hoiting advies & regie helpt je bij het stellen van de juiste vragen en het bepalen van een koers die gericht is op duurzame verbeteringen.

Kaizen en Kata - Samenwerken Date Hoiting